Măsuri radicale în mall-uri: cum riscă să rămână angajații fără loc de muncă

de: Ciprian Ioana
18 03. 2020

Mall-urile iau măsuri radicale din cauza pandemiei de coronavirus. Loviți sunt, în primul rând, angajații retailerilor care sunt prezenți în astfel de centre comerciale.

România a intrat, începând de luni, 16 martie, în stare de urgență. Guvernul a venit cu măsuri drastice pentru a stopa răspândirea noului virus și a luat și decizii special gândite pentru fiecare domeniu.

Patronatele din HoReCa se pregătesc deja de intrarea în șomaj tehnic a sute de mii de angajați, dar, mai mult ca sigur, vor urma și concedieri.

Organizaţia Patronală a Retailerilor din România a anunțat, însă, că angajații din mall-uri vor avea contractele suspendate pe întreaga durată a stării de urgență, adică cel puțin până la 31 martie.  Mai mult, societăţile comerciale care funcţionează în centrele comerciale de tip mall vor suspenda contractele de închiriere ale magazinelor.

Singurule care nu-s vizate de această măsură sunt marile supermarketuri – magazinele alimentare – și farmaciile.

Măsuri radicale în mall-uri

Retailerii au decis să pun în aplicare următoarele măsuri preventive:

  • 1. Invocarea Pandemiei COVID-19 ca un eveniment fortuit ce reuneşte atât forţa majoră, cât şi cazul fortuit şi, pe cale de consecinţă, în temeiul Art.1.351 şi 1.271 din Codul Civil, suspendarea contractelor de închiriere ale magazinelor din centrele comerciale de tip mall pe întreaga durată a stării de urgenţă decretate începând cu data de 16.03.2020;
  • 2. Invocarea Pandemiei COVID-19 ca un eveniment fortuit ce reuneşte atât forţa majoră cât şi cazul fortuit şi, pe cale de consecinţă, în temeiul art. 50 din Codul Muncii, suspendarea contractelor individuale de muncă ale lucrătorilor comerciali din magazinele aflate în centrele comerciale de timp mall pe întreaga durată a stării de urgenţă decretate începând cu data de 16.03.2020

Retailerii arată că pandemia COVID-19, împreună cu măsurile legale luate de autorităţi pentru combaterea acestei pandemii (inclusiv declararea stării de urgenţă pe teritoriul României începând cu data de 16 martie 2020), reprezintă evenimente fortuite, care reunesc atât forţa majoră, cât şi cazul fortuit, argumentează organizaţia.

„Măsurile luate recent de autorităţile române în vederea prevenirii răspândirii pandemiei COVID-19 au avut efecte imediate în ceea ce priveşte circulaţia cetăţenilor, modul de viaţă de zi cu zi, lucru ce a dus inclusiv la scăderea imediată şi dramatică a traficului de persoane din centrele comerciale, afectând activitatea retailerilor din centrele comerciale şi a altor afaceri bazate pe servicii. Afacerile private din aceste domenii au fost afectate imediat, cu scăderea vânzărilor până la 100%, lucru ce a dus la imposibilitatea achitării datoriilor companiilor faţă de furnizori şi a plăţii salariilor”, se arată în comunicatul de presă

Din Asociație fac parte peste 500 de magazine din România – ceea ce înseamnă aproximativ 100 de branduri naţionale şi internaţionale. 3.000 de angajați numără companiile din această organizație.